Jakość nie do podrobienia
Japońskie noże znane są na całym świecie. Ich jakość jest absolutnie niepodrabialna, a wielu profesjonalnych szefów kuchni nie wyobraża sobie bez nich pracy. Są one obowiązkowym akcesorium do sushi każdego japońskiego sushi-mastera – tylko dzięki tym nożom są w stanie filetować rybę na cienkie, estetyczne kawałki. Cenione są również w użytku domowym, gdyż kupno oryginalnego japońskiego noża to inwestycja na długie lata.
Ostrza japońskich noży to główny powód, dlaczego są tak pożądanym obiektem. Swoją trwałość, lekkość i ostrość zawdzięczają wysokiej jakości trójwarstwowej stali nierdzewnej oraz specjalnej obróbce, która uwzględnia hartowanie, szlifowanie i ostrzenie na kamieniach. Często do stali dodawany jest węgiel, który podnosi jakość finalnego produktu i odporność na uszkodzenia.
Japońskie noże wytwarzane są z ogromną precyzją, uwzględniając tradycyjne metody produkcji. Dużą wagę przykłada się do ich konstrukcji i kształtu – mają być poręczne i lekkie, tak by ich użytkowanie nie było trudne ani męczące. To bardzo ważne, szczególnie w restauracjach, gdzie noże używane są przez kilka godzin bez przerwy.
Pielęgnacja noży japońskich
Aby cieszyć się w pełni wszystkimi zaletami japońskich noży należy szczególnie o nie dbać:
- Gdy już zajdzie taka potrzeba, nóż należy ostrzyć wyłącznie na przystosowanych do tego ostrzałek ceramicznych. Najlepsze jednak są specjalne kamienie.
- Po użyciu nóż należy umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu – trzeba wystrzegać się silnych środków czyszczących i szorstkich gąbek. Zmywarka jest niewskazana.
- Po umyciu nóż należy dokładnie osuszyć, za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
- Deska do krojenia powinna być wykonana z tworzywa sztucznego lub drewna. Unikać trzeba desek szklanych.
- Japoński nóż powinien być przechowywany w specjalnym bloku lub etui.