Herbata zielone i smakowe.
Herbata od wieków jest cenionym napojem na całym świecie, w związku z tym powstało wiele ceremonii związanych z jej spożywaniem. Nawiążemy tu do najbliższej naszemu sercu Japonii, gdzie ceremonia picia herbaty szlachetnie zwana jako Chanoyu – jest tłumaczona jako Cha- herbata , no-yu droga – droga herbaty. Zasady ceremonii nawiązują do ceremoniałów buddyjskich i symbolizują drogę do osiągniecia pełnej duchowości. Pierwotną formę tego ceremoniału stworzył Mnich Murata Suko wraz z Shogunem Yoshimistu w XV wieku.
Ceremoniał herbaty powinien odbywać się w miejscu, które sprzyja odprężeniu i jest harmonijne, może to być ogród, pawilon, taras.
Przed przystąpieniem do ceremoniału herbaty należy dokładnie umyć dłonie na znak oczyszczenia duszy, następnie kontempluje lub podziwia piękno otaczającego miejsca. Herabata, któ®a jest wykorzystywana do ceremonii Chanoyu to szlachetna sproszkowana herbata zielona zwana Matcha. Gospodarz ceremonii nakłada bambusową łyżeczką zwana chasaku matchę do chawana – dużej czarki, która posiada tzw. Twarz, następnie z precyzją i w skupieniu miesza bambusową miotełką zwaną Chasen i częstuje osobno gości.
Chanoyu to ważny element dziedzictwa kulturowego Japonii, a spożywanie herbaty Matcha stało się dzięki niemu popularne. Herbata matcha jest rozpoznawalna na całym świecie i uznawana nie tylko za przysmak, ale traktowana jako suplement diety, jest silnym antyoksydantem , przeciwutleniacze wymiatają wolne rodniki, ponieważ jest bogatym źródłem katechin, któ®e zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwirusowo i przeciwbakteryjnie. Matcha Uspokaja i relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację L-teanina, przyspiesza metabolizm organizmu. Takie właściwości posiadają w mniejszym stopniu wszystkie zielone herbaty, które dzięki temu, że nie są poddane fermentacji, a jedynie obróbce podgrzewania i suszenia, zatrzymują utlenianie liści i zachowuję polifenole zawarte w liściach herbacianych, poza walorami smakowymi i kolorem posiadają właściwości lecznicze.
PARZENIE japońskich HERBAT ZIELONYCH
Proporcje na 1 l wody
Matcha – 2 łyżeczki matchy na 250 ml wody zalej wrzątkiem w temp 80 stopni C i zamieszaj.
Japońskie herbaty
- GYOKURO – 50-60 C – ok. 1,5 płaskiej łyżeczki; czas I parzenia 2-2,5 minuty, II parzenie do 5 min.
SENCHA SMAKOWA – 80 stopni C, 1,5 płaskiej łyżeczki, czas I parzenia – 3 min, II parzeni do 5 min.
- BANCHA – 70 C – niewiele więcej niż płaska łyżeczka; czas parzenia 2,5-3 minuty
- KOKEICHA – 70 C – płaska łyżeczka; czas parzenia 2 minuty
- SUSHI OCHA – 60-70 C – płaska łyżeczka; czas parzenia 2 minuty
- GENMAICHA – 65-75 C – płaska łyżeczka + odrobina; czas parzenia 2,5 minuty
- HOJICHA – herbata zasadowa palona, zalecana dla osób z problemami gastrycznymi, parzymy w tepm. 75-80 C – płaska łyżeczka; czas parzenia 2,5-3 minuty (mocny aromat liści, nie trzeba długo parzyć)
Picie herbaty nie byłoby tak przyjemne, gdyby nie czarki , które mają piękne kształty i niepowtarzalne wzory, czarki w Japonii I Azji dalekowschodniej nie posiadają tzw „ ucha „ i uchwytu, trzyma się całą w dłoni, ogrzewając dłoń. Zrobione są wysokiej jakości porcelitu zdobione szkliwem, z reguły nawiązują do kolorów Ziemi. Do zaparzenia dobrej herbaty wykorzystuje się czajniki żeliwne zaopatrzone w sitka, które można wyjmować. Duża zaletą czajników żeliwnych jest to, że utrzymują długo gorącą temperaturę naparu.