Miski i miseczki
Japońska kuchnia jest czarująca i fenomenalna, nic na świecie nie podbiło tak podniebień w ostatnim ćwierćwieczu jak sushi i ramen, Te dwie japońskie potrawy można zjeść na każdym kontynencie i choć ramen pochodzi z Chin, jednak japońska wersja tej potrawy zaskarbiła sobie miłość i popularność na całym świecie. Ramen to miska wypełniona wyrazistym bulionem, warzywami, jajkiem na twardo i sprężystym pszennym makaronem typu ramen. Doskonale syci ( danie to serwowane jest w ramenowych miskach o pojemności 1000 ml ) i rozgrzewa, dzięki esencjoanlnym bulionom ramenowym, z których wyróżniamy dwa rodzaje: Chintai – ramenowy bulion jest czysty, klarowny i lekki oraz drugi pantai , gęsty, konkretny kolagenowy bulion ramenowy.
Najważniejsze części składowe ramenu to :
TARE – sos, który nadaje ramenowi konkretnego smaku .
BULION DO RAMENU: ASSARI – czysty, lekki i KOTTERI – gęsty, konkretny
OLEJ SMAKOWY – dodatek – może być olej chilli, olej sezamowy.
RAMENOWE DODATKI – zielona część dymki, shiitake, nori – prazone glony, pak choy, menma- marynowane pędy bambusa , narutomaki – ciastko rybne, prażony sezam, marynowane jajko ajitsuke, konkretny wkład typu mięso wieprzowe: chasu – boczek, drobiowe : pierś z kaczki.
Nazwa potrawy pochodzi od najważniejszego wkładu MAKARONU typu RAMEN – JEST TO SPRĘŻYSTY makaron zrobiony z mąki pszennej z użyciem wody alkalicznej Kansui, która sprawia, że bez użycia jajek makaron ramen mocno żółty kolor, dlatego też może być wykorzystywany w kuchni wegańskiej. Weganie stworzyli dla siebie wersje wegańskie , któ®e bazują na bulionach warzywnych nazywanych Yasai, poza dodatkami warzywnymi mięso jest zastąpione sojowym mięsem wegańskim. Zapraszamy do objerzenia naszego filmu , jak zrobić ramen wegański : https://www.youtube.com/watch?v=_patQA0PJME
Do serwowania ramenu potrzebna nam będzie Ceramika : to ramenowe miski o pojemności 1000 ml, zwykle materiałem jest porcelit, który trzyma długo ciepłą temperaturę ramenowego dania lub typowo japońska melamina – materiał w rodzaju laki. Ramenowe miski mają zwykle rozmiary 21 cm średnicy i wysokość od 8- 9 cm. Taki rozmiar gwarantuje ,że ramenowe danie zmieści się i będzie pięknie eksponowało poszczególne ramenowe składniki. W naszym sklepie znajdziecie wiele wzorów ramenowych misek, wyprodukowanych w Japonii przez Edo Japan i Tokyo Design Studio.